Το σχολείο μας

Το 1ο Δημόσιο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο (Δημοτικό) της Ερμούπολης, χτίστηκε το 1828. Το 1ο Μητρώο μαθητών που σώζεται , είναι το 1857.

Το σχολείο στεγαζόταν στον ίδιο χώρο που είναι μέχρι και σήμερα το 1ο Δημοτικό. Δεν γνωρίζουμε στοιχεία για την αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου . Διακρινόταν σε Θηλέων και Αρρένων, με ξεχωριστή είσοδο για το κάθε σχολείο. Στο πίσω μέρος στεγαζόταν το Ελληνικό Σχολείο (έτος ίδρυσης 1829) με τρεις τάξεις, που προετοίμαζε τους μαθητές του Αλληλοδιδακτικού για το Γυμνάσιο.
Το σημερινό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου κτίστηκε το 1931 , "επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου" όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, εντοιχισμένη επιγραφή στην είσοδο του σχολείου επί της οδού Καραολή & Δημητρίου. Έχει ισόγειο και δυο ορόφους που επικοινωνούν μεταξύ τους με εξωτερικές σκάλες. Οι αίθουσες διδασκαλίας του ισογείου βλέπουν προς την αυλή , ενώ οι αίθουσες των ορόφων έχουν είσοδο από μεγάλους εξωτερικούς διαδρόμους κατά μήκος της πρόσοψης του κτιρίου. Η αυλή έχει δυο εισόδους, από την οδό Καραολή & Δημητρίου και από την οδό Λουκά Ράλλη.


Στην αυλή του σχολείου είναι χτισμένο και το Δημόσιο Ρολόι.

6 σχόλια: