Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Στην Ιαπωνία οι μαθητές καθαρίζουν οι ίδιοι τα σχολεία τους



Αυτά τα παιδάκια από την Ιαπωνία διασκεδάζουν... καθαρίζοντας το σχολείο τους! Η δραστηριότητα αυτή ονομάζεται «O-SOJI» και οι μικροί μαθητές την κάνουν καθημερινά.

«Είναι καλύτερα μετά το τέλος των μαθημάτων να καθαρίζουμε εμείς τις τάξεις μας, γιατί είναι δικός μας χώρος», είπε μια μαθήτρια, ενώ ένας άλλος μαθητής δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος όταν αφήνει την τάξη του στην εντέλεια, χωρίς το παραμικρό σκουπίδι. Μάλιστα, τα παιδιά σερβίρουν ακόμα και το σχολικό γεύμα και καθαρίζουν τα ίδια τα σκεύη του φαγητού, αλλά και την τραπεζαρία. Ξεσκονίζουν τα παράθυρα, σκουπίζουν το πάτωμα και σφουγγαρίζουν.

Η Kyoko Takishima είναι δασκάλα του συγκεκριμένου σχολείου και σύμφωνα με αυτήν, αυτό το πρόγραμμα καθαριότητας που εφαρμόζεται βοηθά τα παιδιά να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι θέλουν να το συνεχίσουν. Βέβαια, για μεγαλύτερες δουλειές οι μαθητές βοηθούνται από ενήλικες.


Όμως η ευθύνη της καθαριότητας τους προετοιμάζει για τη μετέπειτα ζωή τους. Όπως λέει η Takishima, όταν ένας άνθρωπος ενηλικιώνεται, πρέπει να τρώει με άλλους ανθρώπους και να καθαρίζει σωστά τον χώρο του μόνος του. Αυτό λοιπόν μπορούν να αρχίσουν να το μαθαίνουν τα παιδιά βήμα-βήμα από μικρά. Μάλιστα, όπως λέει μια μαθήτρια, αυτή και οι συμμαθητές της ακούν συνέχεια ευχαριστίες από τους άλλους, καθώς και επαινούνται για την καλή τους συμπεριφορά.



Πηγή: enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου