Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Αιγαίο & Ιόνιο Πέλαγος

Αιγαίο Πέλαγος

Όταν ο Θησέας γυρνούσε από την Κρήτη του Μίνωα όπου είχε πάει να σκοτώσει τον Μινώταυρο, ξέχασε πάνω στην χαρά του (δεν ήταν και μικρό πράγμα να σκοτώσει ένα τέρας!) να βγάλει τα μαύρα πανιά που είχα βάλει στο καράβι του όταν ξεκινούσε από την Αθήνα.
Picture

Ο πατέρας του ο Αιγέας, που είχε κατασκηνώσει στο Σούνιο περιμένοντας την επιστροφή του παιδιού του, βλέποντας τα μαύρα πανιά από μακριά σκέφτηκε πως ο Θησέας είχε σκοτωθεί και το καράβι του γύριζε χωρίς αυτόν. Πάνω στην απελπισία του έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε, μην αντέχοντας να περιμένει να πλησιάσει το καράβι.
Έτσι το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο, προς τιμήν του.
Picture
Αυτά λέει η μυθολογία. Διότι από την ετυμολογία της λέξης μπορούμε να πάρουμε μια λιγότερο ρομαντική ερμηνεία: Αίγες λέγανε στα αρχαία τα ψηλά κύματα και επειδή το Αιγαίο όταν φουρτουνιάζει έχει όντως ψηλά κύματα, πιθανόν να βγήκε η ονομασία του από εκεί.


Ιόνιο πέλαγος

Και το Ιόνιο πέλαγος όμως έχει την δική του μυθολογία!

Τα πολύ παλιά χρόνια, λοιπόν, ζούσε η Ιώ, κόρη του βασιλιά του Άργους που κάποτε έγινε ιέρεια στον ναό της Ήρας.
Ο Δίας που περνούσε συχνά από τον ναό της συζύγου του, την καλόβλεπε την Ιώ, μέχρι που την έκανε ερωμένη του. 
Κάποτε η Ήρα αντιλήφθηκε την παράνομη σχέση. Ο Δίας, για να γλυτώσει την φιλενάδα του από την εκδικητική μανία της συζύγου του, την μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Ανώφελο... Η Ήρα την κυνήγησε και η Ιώ, ως αγελάδα πλέον, μετά από πολλά βάσανα πέρασε κολυμπώντας το πέλαγος, που ως τότε λεγόταν Σικελικό. Προς τιμήν της το πέλαγος από τότε ονομάστηκε Ιόνιο. 
Picture
Κατά μια άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά Ίωνα (γενάρχη των Ιώνων) που το διέσχισε πρώτος.
Picture
Το σίγουρο είναι πως το Ιόνιο είναι η πιο σεισμογενής θάλασσα της Ελλάδας και από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, γι' αυτό και έχει και βαθιά ρήγματα.
Ένα τέτοιο ρήγμα είναι και αυτό που περνά δυτικά από τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται και στον χάρτη παρακάτω. Εκεί μέσα υπάρχει το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου: σχεδόν 5.300 μέτρα βάθος! (Το κόκκινο σημάδι στον χάρτη, νοτιοδυτικά της Πύλου.) (ΚΛΙΚ στην εικόνα)

Πηγή: www.digitalzoot.weebly.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου