Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οι 10 πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες στον πλανήτη

Ένα υπέροχο άρθρο με φανταστικό φωτογραφικό υλικό.... από τον Αλέξανδρο!
Οι καταρράκτες αποτελούν ένα από τα πιο γοητευτικά και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύση. Σας παρουσιάζουμε τους 10 πιο διάσημους και εντυπωσιακούς καταρράκτες από όλο τον κόσμο:
Niagara Falls – Νέα Υόρκη και Καναδάς: Η κλασσική επιλογή
Πρόκειται για τον πιο διάσημο καταρράκτη στη Βόρεια Αμερική (http://www.niagarafallstourism.com ), ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά. Αποτελείται ουσιαστικά από τρεις καταρράκτες, τον ύψους 50 μέτρων American Falls και τον ύψους 55 μέτρων Bridal Veil Falls από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς και τον 48 μέτρων Horseshoe Falls στον Καναδά. 
Plitvice Lakes – Κροατία: Ο αναμφισβήτητος άρχοντας των καταρρακτών
Εάν… παίρναμε το Grand Canyon, το «βάφαμε» πράσινο, του προσθέταμε ένα σύμπλεγμα 16 λιμνών και το περιστοιχίζαμε με αμέτρητους καταρράκτες, θα είχαμε κάτι που θυμίζει λίγο το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes ( http://www.np-plitvicka-jezera.hr/eng/index.php ) στη νοτιοδυτική Κροατία. Το χρώμα του νερού είναι έντονο τουρκουάζ, χάρη στο μοναδικό συνδυασμό μεταλλικών στοιχείων και μικροοργανισμών που λαμβάνει από τις Δυναρικές Άλπεις.
Iguazú Falls – Αργεντινή: Παραδεισένια ζούγκλα
Το Iguazú Falls ( http://www.iguazuargentina.com/english/ ) είναι ένα σύμπλεγμα 275 καταρρακτών, περίπου 3 χιλιόμετρα σε μήκος. Λέγεται ότι όταν το επισκέφτηκε η Eleanor Roosevelt, της φάνηκε τόσο εντυπωσιακό που φέρεται να αναφώνησε: «καημένε Νιαγάρα»! Το νερό στους καταρράκτες πέφτει με τόση ορμή ώστε δίνει την εντύπωση ότι αναβλύζει από τις λίμνες στην βάση τους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία, είναι το Devil’s Throat, που έχει σχήμα αλογοπέταλου, με 82 μέτρα πλάτος και 700 μέτρα μήκος.
Hanakapi'ai Falls – Kauai, Χαβάη, ΗΠΑ: εξωτική και άγρια ομορφιά
Το Hanakapi' ai Falls φέρνει κατά νου την προϊστορική, άγρια ομορφιά των τοπίων του Jurassic Park (χωρίς τους αιμοβόρους δεινόσαυρους βέβαια). Το νερό πέφτει από ύψος 100 μέτρων από τις ηφαιστειογενείς πλαγιές, μέσα σε ένα τροπικό δάσος. Για να φτάσετε εκεί θα περάσετε από το περίφημο μονοπάτι Kalalau, το οποίο διασχίζει την καταπράσινη βόρεια ακτή του νησιού για 18 χιλιόμετρα. Το μονοπάτι είναι προσβάσιμο από την παραλία Ke’e Beach, όπου θα δείτε δελφίνια να παίζουν στον αφρό της θάλασσας.
Yosemite Falls – Καλιφόρνια, ΗΠΑ: Από την Άγρια Δύση, στην άγρια φύση

Σήμα κατατεθέν της αμερικανικής Δύσης, αυτός ο καταρράκτης έχει τρία επίπεδα και ύψος 740 μέτρα. Ο καταρράκτης ( http://www.yosemitepark.com/yosemite-waterfalls.aspx ) είναι αξιοθαύμαστος από μόνος του, αλλά εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι πλαγιές από γρανίτη, αλλά και τα δέντρα Giant Sequoia, τα οποία συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. 
Victoria Falls – Ζιμπάμπουε και Ζάμπια: Όταν το σαφάρι συναντά τους καταρράκτες
Ο καταρράκτης της Victoria ( http://www.zambezi.com/location/victoria_falls ) είναι περίπου 2 φορές πιο ψηλός από αυτόν του Νιαγάρα και περίπου ενάμισι χιλιόμετρο πλατύς. Η ορμή του είναι τόση, που όταν έχει καλό καιρό μπορείτε να διακρίνετε τα νερά του να… ψεκάζονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων! Στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής συγκαταλέγονται μπαμπουίνοι, ελέφαντες και ιπποπόταμοι, τους οποίους θα βρείτε στις όχθες του ποταμού. Το Safari Par Excellence θα σας διαθέσει ό,τι χρειάζεστε για μια αξέχαστη εμπειρία, από rafting στον ποταμό Ζαμβέζη, έως και βόλτα με ελικόπτερο για να δείτε λευκούς ρινόκερους στο παρακείμενο Εθνικό Πάρκο Mosi-oa Tunya.
Sutherland Falls – Νέα Ζηλανδία: Η Νεοζηλανδική εκδοχή
Το Εθνικό Πάρκο Fiordland ( http://www.fiordland.org.nz/ABOUT-FIORDLAND/Fiordland-National-Park.asp ), στο οποίο βρίσκονται οι συγκεκριμένοι καταρράκτες, είναι νοτιοδυτικά του νότιου νησιού. Το άγριο τοπίο βρέχεται 300 μέρες τον χρόνο και έχει εκατοντάδες καταρράκτες. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Sutherland ο οποίος έχει τρία τμήματα και 580 μέτρα ύψος. Ο καλύτερος τρόπος να δείτε όλο τον καταρράκτη είναι να κάνετε πεζοπορία 5 χιλιομέτρων από το μονοπάτι Milford Track, ένα από τα πιο δημοφιλή της Νέας Ζηλανδίας. 
Gullfoss Falls – Ισλανδία: Ο «αντισυμβατικός» της παρέας
Ευρισκόμενος στη νοτιοδυτική ακτή της Ισλανδίας, πρόκειται για έναν από τους πιο… αντισυμβατικούς καταρράκτες ( http://www.gullfoss.org/ ). Έχει δυο επίπεδα και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, η θέα του είναι εντυπωσιακή. Το πρώτο τμήμα πέφτει στα δεξιά, όπου χτυπάει μια απότομη πλαγιά και ύστερα πέφτει στα αριστερά. 
Angel Falls – Βενεζουέλα: Ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου
Φτάνοντας τα 980 μέτρα, πρόκειται για τον υψηλότερο καταρράκτη ( http://www.angel-falls.com) του κόσμου. Είναι τόσο ψηλός, ώστε ποσότητα του νερού, εξατμίζεται πριν φτάσει στη βάση του! Όταν τον κοιτάζετε από κάτω θα έχετε την εντύπωση ότι ο καταρράκτης αναβλύζει από τον ουρανό. Αντίθετα με όλους τους άλλους καταρράκτες της λίστας, ο συγκεκριμένος δε δημιουργείται από λιωμένους πάγους ή κάποιον ποταμό, αλλά από την έντονη βροχόπτωση. Το να φτάσετε στον καταρράκτη είναι μια περιπέτεια από μόνη της, για αυτό είναι απαραίτητο να προσλάβετε ξεναγό. 
Langfoss Waterfall – Νορβηγία: Ένας «πλάγιος» καταρράκτης
Σε αντίθεση με τους περισσότερους καταρράκτες που έχουν κάθετη πτώση, ο συγκεκριμένος (http://www.visitnorway.com/en/Product/?pid=32089 ) «γλιστράει» πάνω σε μια πλαγιά διατηρώντας επαφή με τα βράχια, μέχρι να φτάσει στο Akra Fjord. Δεν είναι ο πιο μεγάλος καταρράκτης, αλλά με συνολικό ύψος 612 μέτρα και πλάτος 62 μέτρα δεν θα σας απογοητεύσει. Η ορεινή πλαγιά είναι καταπράσινη με έντονη βλάστηση το καλοκαίρι και δημιουργεί μια όμορφη αντίθεση με τα κάτασπρα νερά του καταρράκτη και τα γκρίζα βράχια. 
Πηγή:www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου